Jämför hemförsäkring för bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt blir det lätt så att man tittar på en särskild hemförsäkring för bostadsrätter när det är dags att teckna en hemförsäkring eller byta försäkringsbolag för hemförsäkringen. Många undrar dock vad som egentligen skiljer en hemförsäkring bostadsrätt från en vanlig hemförsäkring, så här kommer en kort förklaring gällande detta:

För det första ingår allt som ingår i en vanlig hemförsäkring, för en hyresrätt, i regel även i en hemförsäkring bostadsrätt. En vanlig hemförsäkring för hyresrätter är dock inte fullt tillräcklig för bostadsrättsägaren, så därför ingår några moment utöver de man är van vid från en hyresrättsförsäkring i en bostadsrättsförsäkring. Dessa täcker bland annat reparation, skador och liknande på ledningar, rör, stammar, maskiner och köksutrustning, som man ju kan behöva stå för själv annars om man äger sin bostadsrätt och något händer.

Försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkring för bostadsrätter:

Hedvig logga

Rekommenderat

Vårt 1:a val

Hedvig hemförsäkring

 • 20% billigare än snittpremierna hos jättarna.

 • Högst betyg i Sverige på Trustpilot.

 • Ingen bindningstid.

5/5

Ersättningsnivå

Lösöre: Upp till 1 000 000 kr

Rättsskydd: Upp till 250 000 kr

Allmänt

Grundsjälvrisk: 1500 kr

Allriskförsäkring (Drulle): Ingår
Reseskydd: 45 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg: Olycksfallsförsäkring
Val: Hyresrätt, Bostadsrätt, Hus & Student
Bindningstid: Ingen

Om Hedvig

Kunder hos Hedvig kan enkelt försäkra sitt hem. Välj hemförsäkring för hyresrätt, bostadsrätt, villahemförsäkring eller om du är student. 

Enkel skadeanmälan, snabb utbetalning och personlig hjälp till kl 20 varje dag.


ICA Försäkring logga

Populär

Populär försäkring

ICA hemförsäkring

 • Ersättning för förstörd mat upp till 5 000 kr om kyl/frys går sönder.

 • Hela 60 dagars reseskydd ingår.

 • Bonus på hela försäkringskostnaden för dig med ICA-kort.

4.5/5

Ersättningsnivåer

Lösöre: Upp till 1 000 000 kr

Rättsskydd: Upp till 400 000 kr

Övrigt

Grundsjälvrisk: 1500 kr
Reseskydd: 60 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val:
Allriskförsäkring (Drulle): Ingår
Bindningstid: 12 månader

Om bolaget

ICA Försäkring erbjuder en bra hemförsäkring, prisvärd och generöst utformade villkor.


Du som har något av ICAs kort får bonus på dina försäkringar på samma sätt som när du köper mat i en ICA-butik.

Gofido logga

Hemförsäkring utifrån ditt behov

Gofido hemförsäkring

 • Betala bara för det du äger.

 • Försäkringsbelopp baseras på ditt boende

 • Ingen bindningstid.

4/5

Ersättningsnivå

Lösöre: Valbart belopp

Rättsskydd: Upp till 250 000 kr

Allmänt

Grundsjälvrisk: 1500 kr

Allriskförsäkring (Drulle): Tillägg
Reseskydd: 30 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg: Allrisk, överfall, cykel, barnvagn, golfutrustning
Val: Bas + Tillägg
Bindningstid: Ingen

Om Gofido

Gofido - din aktiva hemförsäkring. Hos Gofido får du direkt ett förslag utifrån ditt behov. Du väljer själv om du vill ändra, lägga till eller ta bort något. På så sätt blir du rätt försäkrad.

evoli Försäkring logga

Se pris direkt

Full frihet - byt när du vill

evoli hemförsäkring

 • Se ditt pris direkt på sidan.

 • 45 dagars reseskydd ingår.

 • Enkelt att teckna försäkringen.

4/5

Ersättningsnivåer

Lösöre: Upp till 1 000 000 kr

Rättsskydd: Upp till 250 000 kr

Allmänt

Grundsjälvrisk: 1800/3000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg:
Val:
Allriskförsäkring (Drulle): Tillägg
Bindningstid: -

Om bolaget

evoli är alternativet för dig som sällan eller aldrig drabbas av skador och därför vill betala en så låg premie som möjligt.

Genom att ha högre självrisker än övriga branschen, en digital process med en hög grad av självbetjäning är evolis målsättning att kunna erbjuda riktigt bra priser

Compricer logga

Jämför hemförsäkringar online

Compricer prisjämförelse

 • Fyll i några uppgifter om dig och din bostad.

 • Inom 30 sekunder får du svar från olika försäkringsbolag.

 • Välj den försäkring du tycker är bäst och teckna direkt online.

4/5

Kort sagt kan man säga att allt i den så kallade fasta inredningen, som även innefattar t.ex. golv, handfat, köksbänkar och så vidare, försäkras med hjälp av en hemförsäkring bostadsrätt. Och detta är givetvis skönt, eftersom det är just när det händer något med något så stort, som det ofta blir dyrt, så det kan verkligen vara värt den extra kostnaden som en hemförsäkring bostadsrätt innebär att skaffa detta!

Vad är bostadsrättsförsäkring?

Bostadsrättsförsäkring är en försäkring som skyddar bostadsrättsföreningars medlemmar från ekonomiska förluster som orsakas av olyckor, stölder, vattenläckage eller andra typer av skador. Försäkringtillståndet sträcker sig för det mesta över en hel bostadsrättsförening och skyddar också de enskilda bostadsrättsinnehavarna. Försäkringen har ofta olika former av försäkringsskydd för att skydda bostadsrättsinnehavarna.

Varför behövs Bostadsrättsförsäkring?

Bostadsrättägare löper större risker än ägare av andelar eller hyresgäster. Detta beror på att det finns gemensamma utrymmen, gemensamma ytor och fasader som alla är beroende av att bibehålla sin kondition. Om någon komponent bryts ner eller skadas är det de samlade bostadsrättsinnehavarna som är ansvariga för att förse subterfuger. Om någon form av skada inträffar och den inte ersätts av bostadsrättsförsäkringen måste bostadsrättsägarna betala för reparationer.

Vad ingår i Bostadsrättsförsäkring?

Bostadsrättsförsäkring skyddar både de allmänna utrymmena och de enskilda lägenheterna på en anläggning. När det gäller försäkringar omfattar det ofta följande:


I allmänhet är bostadsrättsförsäkring ett kostnadseffektivt sätt att skydda bostadsrättägare från ekonomisk värdeförlust. Det ger också ett ekonomiskt skydd för de som äger egendom som befinner sig på bostadsområdet. Om en naturkatastrof som en storm eller ett översvämning inträffar, skyddar försäkringen ägaren mot den finansiella skada som kan uppstå.

Bostadsrättsförsäkring är ett nödvändigt skydd för att skydda både den enskilda bostadsrättsinnehavaren och bostadsrättsföreningen mot olika typer av olyckor. Genom att ha ett bostadsrättsförsäkringskollektiv kan bostadsrättsföreningen lättare försäkra sig själva för förluster orsakade av alla slags skador, inklusive rörskador eller professionell ansvarsförsäkring.

Viktigt att tänka på:

Dock är det viktigt att komma ihåg att alla hemförsäkringar som är avsedda för bostadsrätter inte är likadana. Så fast de alla skiljer sig från vanliga hemförsäkringar, kan de moment som ingår i försäkringen skilja sig åt en hel del. Vi rekommenderar därför alla som ska skaffa en hemförsäkring bostadsrätt att kolla upp försäkringar hos flera olika försäkringsbolag. Detta för att hitta den hemförsäkring bostadsrätt som har just det försäkringsskydd som man själv känner sig mest bekväm med.

Hemförsäkring bostadsrätt

Glöm inte heller att du hittar mest information om den aktuella försäkringen i försäkringens försäkringsvillkor. Så även om det kanske inte är det allra roligaste man kan göra, måste man alltid läsa igenom försäkringsvillkoren i dess helhet innan man tecknar försäkringen. Hos de flesta försäkringsbolag hittar du försäkringsvillkoren på deras hemsida.

Vad är en bostadsrätt?

En bostadsrätt är ett sätt att äga en bostad. När du köper en bostadsrätt, köper du inte fastigheten, men du har rätt att använda den och äga andelar av den. Du säljer eller köper andelar av bostaden, precis som du skulle göra när du köper ett hus eller en lägenhet. Bostadsrätten är en form av kollektivt ägande, där flera personer äger en del av fastigheten.

Fördelar med att bo i en bostadsrätt

En fördel med att bo i en bostadsrätt är att du kan köpa en andel av bostaden för en lägre kostnad än vad du skulle behöva betala för att köpa en lägenhet eller ett hus. Bostadsrätter är ofta billigare än att köpa en fastighet, eftersom de har ett lägre pris än ett hus eller en lägenhet.

Du kommer även att få fler fördelar när du bor i en bostadsrätt, som att du inte behöver ta hand om trädgårdar, vägar eller andra fastighetsrelaterade ansvarsområden. Bostadsrättsföreningen tar hand om de uppgifter som är relaterade till fastigheten, såsom att sköta trädgårdar, renovera lägenheterna och även ta hand om vägar och andra allmänna områden.

Du får också fördelen av att leva i ett samhälle som är mer lätthanterligt och även mer tryggt. Bostadsrättsföreningar har ofta mycket regler och det finns ofta regler som förbjuder störande beteende, så att alla grannar kan njuta av en trygg miljö.

Ränta på bostadsrätt

En annan fördel med att bo i en bostadsrätt är att räntan är ofta mycket lägre än vad du skulle betala på ett vanligt bostadslån. Bostadsrättsföreningen kommer att ta ut en avgift för att äga en andel av fastigheten, och denna avgift är ofta lägre än vad du skulle betala för ett vanligt bostadslån.

Du har också möjlighet att dra nytta av skattelättnader som är kopplade till att bo i en bostadsrätt. Du kan få avdrag för hyra, ränta, försäkringspremier och andra kostnader som är förknippade med att äga en bostad.

Sammansättning av en bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening består av alla ägare av bostadsrätter som äger andelar av fastigheten. Föreningen har ett styrelse som är ansvarig för att se till att alla ägare följer lagar och regler som är relaterade till bostadsrättsföreningen.

Styrelsen består av en ordförande, en sekreterare och andra medlemmar som är utvalda av ägarna. Styrelsen ansvarar för att sköta bostadsrättsföreningens affärer, såsom att hantera inkomster och utgifter, sköta trädgårdar och vägar, upprätthålla husregler och fatta beslut för att förbättra området.

Innehållet uppdaterat av:

Tomaz Lavén
Informationsansvarig för HemförsäkringHyresrätt.se

Tomaz har en gedigen erfarenhet och ett stort intresse för försäkringar. Han har sedan 2014 varit ansvarig för innehållet på HemförsäkringHyresrätt.se.

Tomaz har sedan tidigare en universitetsexamen inom webbutveckling och ekonomi och ser till att innehållet på HemförsäkringHyresrätt.se. är korrekt och uppdaterat.


Copyright © 2024 · Om oss · MC-försäkring · Försäkringsbolag