Hemförsäkring för andrahandslägenhet

På vissa orter är det idag väldigt svårt att få förstahandskontrakt på lägenheter och boenden, vilket gör att allt fler väljer att hyra ett boende i andra hand. Om man gör detta måste man dock tänka på att den hemförsäkring som den första hyrestagaren, dvs. den som har första hands kontraktet, i regel inte täcker ett försäkringsskydd även för dig som bor i andra hand. Du måste därför alltid vara noga med att teckna en egen hemförsäkring i dessa fall.

Bra att veta om hemförsäkring för andrahandslägenheter:

Du bör meddela försäkringsbolaget att du bor i andra hand, för att försäkringen ska bli rätt. Var därför öppen med att det är en hemförsäkring för en andrahandslägenhet du är ute efter och inget annat i din kontakt med försäkringsbolagen. Många försäkringsbolag kan även erbjuda bra tips och råd när det gäller denna försäkring, så var aldrig rädd för att kontakta dem direkt om du har några frågor.

Om du hyr en hyresrätt i andra hand, så är det en hyresrättsförsäkring du ska ha för att vara rätt försäkrad. Är det däremot en bostadsrätt du hyr i andra hand, är det en bostadsrättsförsäkring du ska ha.

Försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar online:

Hedvig logga

Rekommenderat

Vårt 1:a val

Hedvig hemförsäkring

 • 20% billigare än snittpremierna hos jättarna.

 • Högst betyg i Sverige på Trustpilot.

 • Ingen bindningstid.

5/5

Ersättningsnivå

Lösöre: Upp till 1 000 000 kr

Rättsskydd: Upp till 250 000 kr

Allmänt

Grundsjälvrisk: 1500 kr

Allriskförsäkring (Drulle): Ingår
Reseskydd: 45 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg: Olycksfallsförsäkring
Val: Hyresrätt, Bostadsrätt, Hus & Student
Bindningstid: Ingen

Om Hedvig

Kunder hos Hedvig kan enkelt försäkra sitt hem. Välj hemförsäkring för hyresrätt, bostadsrätt, villahemförsäkring eller om du är student. 

Enkel skadeanmälan, snabb utbetalning och personlig hjälp till kl 20 varje dag.


ICA Försäkring logga

Populär

Populär försäkring

ICA hemförsäkring

 • Ersättning för förstörd mat upp till 5 000 kr om kyl/frys går sönder.

 • Hela 60 dagars reseskydd ingår.

 • Bonus på hela försäkringskostnaden för dig med ICA-kort.

4.5/5

Ersättningsnivåer

Lösöre: Upp till 1 000 000 kr

Rättsskydd: Upp till 400 000 kr

Övrigt

Grundsjälvrisk: 1500 kr
Reseskydd: 60 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val:
Allriskförsäkring (Drulle): Ingår
Bindningstid: 12 månader

Om bolaget

ICA Försäkring erbjuder en bra hemförsäkring, prisvärd och generöst utformade villkor.


Du som har något av ICAs kort får bonus på dina försäkringar på samma sätt som när du köper mat i en ICA-butik.

Gofido logga

Hemförsäkring utifrån ditt behov

Gofido hemförsäkring

 • Betala bara för det du äger.

 • Försäkringsbelopp baseras på ditt boende

 • Ingen bindningstid.

4/5

Ersättningsnivå

Lösöre: Valbart belopp

Rättsskydd: Upp till 250 000 kr

Allmänt

Grundsjälvrisk: 1500 kr

Allriskförsäkring (Drulle): Tillägg
Reseskydd: 30 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg: Allrisk, överfall, cykel, barnvagn, golfutrustning
Val: Bas + Tillägg
Bindningstid: Ingen

Om Gofido

Gofido - din aktiva hemförsäkring. Hos Gofido får du direkt ett förslag utifrån ditt behov. Du väljer själv om du vill ändra, lägga till eller ta bort något. På så sätt blir du rätt försäkrad.

evoli Försäkring logga

Se pris direkt

Full frihet - byt när du vill

evoli hemförsäkring

 • Se ditt pris direkt på sidan.

 • 45 dagars reseskydd ingår.

 • Enkelt att teckna försäkringen.

4/5

Ersättningsnivåer

Lösöre: Upp till 1 000 000 kr

Rättsskydd: Upp till 250 000 kr

Allmänt

Grundsjälvrisk: 1800/3000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Bostadsrättstillägg: Ja
Andra tillägg:
Val:
Allriskförsäkring (Drulle): Tillägg
Bindningstid: -

Om bolaget

evoli är alternativet för dig som sällan eller aldrig drabbas av skador och därför vill betala en så låg premie som möjligt.

Genom att ha högre självrisker än övriga branschen, en digital process med en hög grad av självbetjäning är evolis målsättning att kunna erbjuda riktigt bra priser

Compricer logga

Jämför hemförsäkringar online

Compricer prisjämförelse

 • Fyll i några uppgifter om dig och din bostad.

 • Inom 30 sekunder får du svar från olika försäkringsbolag.

 • Välj den försäkring du tycker är bäst och teckna direkt online.

4/5

Vem betalar hemförsäkring vid andrahandsuthyrning?

För att både hyresvärd och hyresgäst ska vara fullständigt skyddade är det viktigt att båda har en egen hemförsäkring. En hemförsäkring skyddar mot kostsamma oförutsedda händelser som kan uppstå vilket ger dig trygghet och säkerhet. Du och din hyresgäst bör ha en egen hemförsäkring för att kunna få ersättning för skador och förluster som uppstår. På det sättet är ni båda skyddade och kan fokusera på vad som är viktigast, nämligen att ha ett gott hyresförhållande.

I många kontrakt för andrahandslägenheter brukar det anges att man som hyresgäst är skyldig att teckna en egen hemförsäkring. Underlåter du att göra detta, kan du därför även få trubbel med din hyresvärd, så undvik alltid detta! Hemförsäkringen är inget man ska spara på, ens som andrahandshyresgäst, för det kan man komma att ångra bittert den dag det händer något där hemma, eller med ens tillhörigheter.

Hemförsäkring för andrahandslägenhet

Bra att tänka på när du hyr i andra hand

Det är inte lätt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det vet alla som har försökt. Du behöver ett startkapital och fast arbete i de flesta fall vilket gör att det inte är alla som klarar av att köpa en lägenhet. För att få ett förstahandskontrakt så behöver man ofta vänta flera år om man inte har riktig tur. Det gör att de flesta någon gång kommer att bo i andra hand i sitt liv. Det finns ett par saker att tänka på innan du hyr i andra hand.

Var och hur?

För att det ska bli lite lättare att hitta en bostad över huvud taget så måste du smalna av ditt sökande. Hur vill du bo, var vill du bo och vilket är det högsta pris du kan tänka dig att betala? Det är några av de kriterier du kanske har. Eller så vill du ha balkong eller bo på ett visst våningsplan. Ju fler måsten du sätter upp desto svårare kommer det att vara för dig att faktiskt hitta ett boende. Ofta så är de som letar efter ett andrahandskontrakt nöjda med vad som helst och ibland är det en viss tidspress som gör att det är omöjligt att tacka nej till lägenheter som erbjuds.

När du har smalnat av din annons så ska du lägga ut den i olika kanaler. Det finns massvis av grupper och hemsidor på Facebook etc. Du gör klokt i att berätta för folk att du söker bostad för många hyr gärna ut till en väns kompis. Det är en trygghet att veta att det inte är vem som helst som bor i lägenheten. Ju fler beten du kan slänga ut till så många olika platser som möjligt desto större chans är det för dig att kunna hitta ett ställe att bo på.

Vad är en skälig hyra?

När du väl har hittat ett boende så ska du för det första vara glad. Efter det ska du tänka på om det är så att hyran är skälig. Det betyder att den inte är hur hög som helst utan att den matchar marknadsvärdet. Det är inte okej att hyra ut till vilket pris som helst. Hur mycket uthyraren får gå över sin egen hyra beror lite på om den är möblerad eller inte och hur ny den är. Om ni kommer överens om att du ska hyra den möblerad så kan ni komma överens om ett pris för slitage. Du kommer att slita på hens soffa och dylikt och det ska hen såklart ha betalt för. Skriv ett kontrakt, det är otroligt viktigt för att visa att du har rätt till att vistas i lägenheten under en viss tid.

Innehållet uppdaterat av:

Tomaz Lavén
Informationsansvarig för HemförsäkringHyresrätt.se

Tomaz har en gedigen erfarenhet och ett stort intresse för försäkringar. Han har sedan 2014 varit ansvarig för innehållet på HemförsäkringHyresrätt.se.

Tomaz har sedan tidigare en universitetsexamen inom webbutveckling och ekonomi och ser till att innehållet på HemförsäkringHyresrätt.se. är korrekt och uppdaterat.


Copyright © 2024 · Om oss · MC-försäkring · Försäkringsbolag